Κάμπος Μαραθοκάμπου, Σάμος

Η Σάμος είναι ένα νησί που κυβερνάται από θρύλους και ομορφιά. Είναι το νησί του πατέρα των μαθηματικών, του Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου και του φιλοσόφου Επίκουρου. Είναι το σπίτι της Ήρας και η γη που φιλοξένησε τον Ηρόδοτο και τον Αίσωπο. Σημαντικό κέντρο εμπορίου στο Αιγαίο και μεγάλη ναυτική δύναμη στην αρχαιότητα, ήρθε σε επαφή με σημαντικούς μεσογειακούς πολιτισμούς.

Δεν είναι τυχαίο που ο μεγάλος ιστορικός Ηρόδοτος θεωρούσε τη Σάμο πρώτη ανάμεσα σε όλες τις ελληνικές και βαρβαρικές πόλεις. Κέντρο του ιωνικού πολιτισμού, το νησί γνώρισε εποχές απερίγραπτης λαμπρότητας, που παραμένει ακόμα. Ακόμη και σήμερα, η γειτνίασή του με τις μικρασιατικές ακτές κάνει το νησί «γέφυρα» μεταξύ των δύο πολιτισμών, διαφορά που δεν εμπόδισε τη συνύπαρξη, τη συνεργασία και τη φιλία των δύο λαών που ζούσαν πέρα ​​από το νερό μεταξύ τους.

Η μυθική γενέτειρα της Ήρας, η Σάμος, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας (κατά τον Ηρόδοτο) στον παραθαλάσσιο οικισμό του Ηραίου, αφιερωμένο αποκλειστικά στη θεά του γάμου και των γυναικών. Από τις 155 γιγαντιαίες στήλες του, μόνο μία στέκεται ακόμη και είναι ενδεικτική της κλίμακας αυτού του τόπου θρησκευτικής λατρείας που περιλαμβάνει ερείπια τουλάχιστον τριών προγενέστερων ναών.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Βαθύ, αλλά μια διαδρομή κατά μήκος της ακτογραμμής θα σας οδηγήσει σε πολλά γραφικά παραθαλάσσια χωριά, όπως το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο, το Καρλόβασι και το Ηραίο. Όσο για τις παραλίες της Σάμου, διαθέτουν ένα εξωτικό τοπίο. Η Τσαμαδού, ο Άγιος Κωνσταντίνος, το Ποτοκάκι και τα Λεμονάκια είναι μερικές από τις κορυφαίες παραλίες της Σάμου. Χάρη στο μεγάλο της μέγεθος, η Σάμος έχει μια μεγάλη ποικιλία από παραλίες, απομονωμένες και οργανωμένες!

Ο Κάμπος Μαραθοκάμπου απέχει 45 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μία αναπτυγμένη τουριστική περιοχή με φυσική ομορφιά. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Η παραλία της είναι 3 χιλιόμετρα με καθαρά νερά, προστατευόμενη από τα μελτέμια του καλοκαιριού επειδή βρίσκεται στο κόλπο Μαραθοκάμπου.
Εδώ υπάρχει και η σπηλιά του Πυθαγόρα καθώς και μοναδικά μοναστήρια.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να απολαύσουν υπέροχες διαδρομές στα μονοπάτια του Κέρκη και να γευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται φεστιβάλ και πανηγύρια.